Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

23 Soal (Essay) Correlative Conjunction Beserta Jawaban

Soal (Uraian) Correlative Conjunction dan Jawaban 


1. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Either … or … (entah … atau …), neither … nor (tidak … atau …)!

Jawaban:
Contoh:
a) The man is neither handsome nor faithful. (Pria itu tidak tampan ataupun setia)
b) Either Nadia or her mother is a doctor. (Entah Nadia atau ibunya adalah seorang dokter)


2. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung From … to …!

Jawaban:
Contoh: I travelled from England to Germany in three days. (Saya bepergian dari Inggris ke Jerman dalam tiga hari)


3. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Hardly … when / no sooner … than / scarcely … when!

Jawaban:
Contoh:
a) Hardly had you left the restaurant when the party was started. (Kamu hampir telah meninggalkan restoran ketika pesta dimulai)
b) No sooner did I send the email than the reply came. (Tidak lama dari saya mengirimkan e-mail balasannya datang)
c) Scarcely had I finished my work when I went to bed. (Tak lama setelah saya menyelesaikan pekerjaan, saya tidur)


4. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung If … then!

Jawaban:
Contoh: If you help him now, then he will repay one day. (Jika kamu menolongnya sekarang, kemudian dia akan membalasnya suatu hari nanti)


5. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Not … but (tidak … tapi), not only … but also … (tak hanya … tapi juga)!

Jawaban:
a) Yana is not his girl friend but his sister. (Yana bukan pacarnya melainkan saudara perempuannya)
b) He can drive not only a car but also a train. (Dia tidak hanya bisa mengemudikan mobil tapi juga kereta api)


6. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Rather… than!

Jawaban:
Contoh: My parents would rather have lunch in a traditional restaurant than have lunch in a fast food restaurant. (Orangtua saya lebih suka makan siang di restoran tradisional daripada di makan siang di restoran cepat saji)


7. What are the 3 sets of correlative conjunctions?

Jawaban:
Either ... or, neither ... nor, and not only ... but also are all correlative conjunctions. They connect two equal grammatical items. If, for example, a noun follows either, then a noun should also follow or


8. How do you use correlative conjunctions?

Jawaban:
Correlative conjunctions are only used to connect two parts of a sentence that have equal value in the sentence. Incorrect Explanation: Sorry, that's not right. Correlative conjunctions are only used to connect two parts of a sentence that have equal value in the sentence

Soal (Esai) Correlative Conjunction Lengkap Jawaban 


9. What are the 5 correlative conjunctions?

Jawaban:
Correlative conjunctions work in pairs to join words, phrases, or clauses. The correlative conjunctions are either...or, neither... nor, both...and, not only...but also, whether...or.


10. What is correlative conjunction example?

Jawaban:
Correlative conjunctions include pairs such as “both/and,” “either/or,” “neither/nor,” “not/but” and “not only/but also.” For example: either/or - I want either the cheesecake or the chocolate cake. both/and - We'll have both the cheesecake and the chocolate cake.


11. Which sentence uses correlative conjunctions correctly?

Jawaban:
Example sentences containing correlative conjunctions:
We can go to either Greece or Spain for our holiday. It's my final offer – you can either take it or leave it.


12. What is the function of correlative conjunction?

Jawaban:
Correlative conjunctions, or paired conjunctions, are sets of conjunctions that are always used together. Like coordinating conjunctions, they join words, phrases, or independent clauses of similar or equal importance and structure. Unlike coordinating conjunctions, they can only join two elements together, no more.


13. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung The more … the less (semakin banyak …, semakin sedikit …), the more … the more (semakin banyak …, semakin banyak)!

Jawaban:
a) The more we learn grammar, the less we face the difficulty in writing. (Semakin banyak kita mempelajari grammar, semakin sedikit kita menghadapi kesulitan di dalam menulis)
b) The more you give alms to others, the more you get rewards from God. (Semakin banyak kamu memberi sedekah kepada orang lain, semakin banyak kamu mendapat imbalan dari Tuhan)


14. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Whether … or …

Jawaban:
Contoh: I am confused whether to live in Lampung or to live in Bandung. (Saya bingung apakah tinggal di Jakarta atau tinggal di Bandung)


15. Are correlative conjunctions used in compound sentences?

Jawaban:
One other common pair of correlative conjunctions is both… and, but you can't use them to make compound sentences.


16. How do you teach correlative conjunctions?

Jawaban:
Teach students that correlative conjunctions should only join words and phrases of equal weight. In other words, the words or phrases that follow the correlative conjunctions should have similar grammatical structures.

Pertanyaan Correlative Conjunction & Kunci Jawaban 


17. How do you diagram correlative conjunctions?

Jawaban:
Diagramming a sentence using correlative conjunctions allows you to see where parallel structure is needed, because both halves of the correlative conjunction must use the same parts of speech in the same order if they are to present a balanced correlation.


18. What are the 5 pairs of correlative conjunctions?

Jawaban:
Correlative conjunctions work in pairs to join words, phrases, or clauses. The correlative conjunctions are either...or, neither... nor, both...and, not only...but also, whether...or. Joining words: My uncle is not only a doctor but also a pharmacist.


19. Do correlative conjunctions need commas?

Jawaban:
Correlative conjunction pairs include either/or; neither/nor; whether/or; both/and; not only/but also. These pairs of words connect coordinated structures in a sentence. You usually do not use a comma with correlative conjunctions


20. Tuliskan pengertian correlative conjunction !

Jawaban:
Correlative conjunction adalah kata penghubung yang digunakan berpasangan untuk menunjukkan hubungan antara dua kata, frasa (Phrase), atau klausa (Clause) element kalimat yang dihubungkan biasanya bersifat parallel (kedudukannya sejajar) secara struktur garamatikal.


21. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung As … as (se-)!

Jawaban:
Contoh: Sarah as beautiful as her mother. (Sarah secantik ibunya)


22. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Between … and … (diantara … dan …)!

Jawaban:
Contoh: There are no difference between he and his father. (Tidak ada perbedaan antara dia dan ayahnya)


23. Tuliskan contoh kalimat correlative conjunction menggunakan kata hubung Both … and … (baik … maupun)!

Jawaban:
Contoh: She loves both reading and writing. (Dia suka membaca maupun menulis)