Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

15 Soal (Essay) Present Perfect Continuous Tense Beserta Jawaban

Soal (Uraian) Present Perfect Continuous Tense dan Jawaban


1. Tuliskan rumus atau pola present perfect continuous tense dalam bentuk kalimat negatif!

Jawaban:
Kalimat Negatif
Pola:
Subject + Have/has + NOT + Been + Verb -ing
(verb: teach)
1. I haven't been teaching English.
2. You haven't been teaching English.
3. We haven't been teaching English.
4. They haven't been teaching English.
5. He hasn't been teaching English.
6. She hasn't been teaching English.
Untuk subject I, you, we dan they, gunakan have not been (haven’t been).
Untuk subject he, she dan it, gunakan has not been (hasn’t been).


2. Tuliskan rumus atau pola present perfect continuous tense dalam bentuk kalimat tanya!

Jawaban:
Kalimat Tanya
Pola:
Have/has + subject + Been + Verb -ing?
(verb: teach)
1. Have I been teaching English?
2. Have you been teaching English?
3. Have we been teaching English?
4. Have they been teaching English?
5. Has he been teaching English?
6. Has she been teaching English?


3. Kita menggunakan present perfect continuous untuk menyatakan tindakan yang dimulai dimasa lalu dan masih berlanjut sampai sekarang (uncompleted action), biasanya menggunakan ?

Jawaban:
1. For (selama) menunjukkan berapa lama tindakan itu telah berlangsung;
2. Since (sejak) menunjukkan waktu dimulainya suatu tindakan dimasa lalu.


4. Tuliskan Fungsi present perfect continuous tense!

Jawaban:
Fungsi:
1. Present perfect continuous tense untuk menunjukkan aksi yang telah selesai pada suatu titik dimasa lampau diikuti relevansinya dengan kondisi saat ini (present).
2. Present perfect continuous tense untuk menunjukkan aksi yang baru saja selesai. Biasanya menggunakan adverb just.
3. Present perfect continuous tense untuk menunjukkan aksi yang telah dimulai di masa lampau dan berlanjut sampai sekarang.


5. Tuliskan contoh kalimat present perfect continuous tense!

Jawaban:
Contoh Kalimat Present Perfect Continuous Tense
1. The construction labors are thirsty since they have been removing the scaffoldings.
(Pekerja konstruksi haus karena mereka telah memindahkan perancah.)
2. Mandy feels full as she’s been eating a half of the tart.
(Mandy kenyang karena dia telah memakan separuh kue tart.)
3. I have been working with my computer all day, and now I want some delicious foods.
4. It has just been snowing in Japan.
(Baru saja turun salju di Jepang.)
5. I’ve been driving a car through the rain for an hour.
(Saya telah sedang mengendarai mobil menembus hujan selama satu jam.)
6. The passangers have been waiting for the next flight since this morning.
(Para penumpang telah menunggu penerbangan berikutnya sejak pagi ini.)
(Saya telah bekerja dengan komputer sepanjang hari, dan sekarang saya ingin beberapa makanan lezat.)

Soal (Esai) Present Perfect Continuous Tense Lengkap Jawaban


6. What is present perfect continuous tense with examples?

Jawaban:
We use the present perfect continuous to show that something started in the past and has continued up until now. "For five minutes," "for two weeks," and "since Tuesday" are all durations which can be used with the present perfect continuous. Examples: They have been talking for the last hour.


7. What is the present perfect continuous tense of work?

Jawaban:
Present Perfect Continuous tense represents the work which started in the past and is still running. It uses “have been/has been” and “ing” is added with the verb.


8. When present perfect continuous tense is used?

Jawaban:
We use the Present Perfect Continuous tense to talk about action that started in the past and is continuing now. This is often used with for or since. I have been reading for 2 hours.


9. What is the difference between present perfect tense and present perfect continuous tense?

Jawaban:
The present perfect simple usually focuses on the result of the activity in some way, and the present perfect continuous usually focuses on the activity itself in some way.


10. What are the rules of present perfect continuous tense?

Jawaban:
Subject + Has/Have + been + Verb (Ist form) + Ing + Object + For/Since + Time + Remaining + (.) In Present Perfect Continuous Tense, helping verb 'has been / have been' is used and 'Ing' is added with first form of Verb. For time 'Since or For' is used.

Pertanyaan Present Perfect Continuous Tense + Kunci Jawaban


11. How do you explain present perfect continuous tense?

Jawaban:
The present perfect continuous tense (also known as the present perfect progressive tense) shows that something started in the past and is continuing at the present time. The present perfect continuous is formed using the construction has/have been + the present participle (root + -ing).


12. What is the helping verb of present perfect continuous tense?

Jawaban:
In Present Perfect Continuous Tense, helping verb 'has been / have been' is used and 'Ing' is added with first form of Verb. For time 'Since or For' is used. Word “Since' is used when time mentioned in the sentence is certain and 'For' is used when time mentioned in the sentence is not certain.


13. How do you introduce present perfect continuous?

Jawaban:
Introduce the present perfect continuous by asking students how long they've been studying in the current class on that day. Extend this to other activities. It's a good idea to use a magazine with photos and ask questions about how long the person in the photo has been doing a particular activity.


14. Tuliskan pengertian present perfect continuous tense !

Jawaban:
Present Perfect Continuous Tense adalah salah satu bentuk tenses yang digunakan untuk menyatakan suatu tindakan yang dimulai di masa lalu dan masih berlanjut sampai sekarang.


15. Tuliskan rumus atau pola present perfect continuous tense dalam bentuk kalimat positif!

Jawaban:
Kalimat Positif
Pola:
Subject + Have/has + Been + verb -ing
(verb: teach)
1. I have been teaching English.
2. You have been teaching English.
3. We have been teaching English.
4. They have been teaching English.
5. He has been teaching English.
6. She has been teaching English.

Gunakan have been untuk subject I, you, we dan they.
Gunakan has been untuk subject he, she dan it.