Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

38 Soal (Essay) Translation Beserta Jawaban

Soal (Uraian) Materi Translation

1. What is the scope of translation?

Jawaban:
Translation turns a text of source language(SL) into a correct and understandable version of target language(TL) without losing the suggestion of the original.


2. What do you mean by translation studies?

Jawaban:
Translation Studies entails the systematic examination of translation both as an applied practice and also as a means of understanding the movement and transfer between diverse languages and cultures. ... Translation Studies may also explore how issues of culture, power, gender, ethics medium affect the act of translating.


3. What is human aided machine translation?

Jawaban:
A generally accepted view of human-aided machine translation is 'a system wherein the computer is responsible for producing the translation per se, but may interact with a human monitor at many stages along the way' (Slocum 1988: 5).


4. What was the first translation?

Jawaban:
The translation of the Hebrew Bible into Greek in the 3rd century BCE is regarded as the first major translation in the western world. Most Jews had forgotten Hebrew, their ancestral language, and needed the Bible to be available in Greek to be able to read it.


5. How did translation begin?

Jawaban:
The word 'translation' comes from a Latin term which means “to bring or carry across”. ... It is known that translation was carried out as early as the Mesopotamian era when the Sumerian poem, Gilgamesh, was translated into Asian languages. This dates back to around the second millennium BC.


6. What is language translation software?

Jawaban:
A translation software is designed to facilitate and speed up the translator's work by providing a stable and safe environment. By using the memoQ translation software, you can enjoy features such as machine translation, spell-checking, word-processing, translation memory, and terminology management, among others.


7. What type of translation is most difficult?

Jawaban:
Just as general translation is the simplest form and legal translation is the most difficult form, many people in the industry consider literary translation as the highest form of translation.


8. Where is machine translation used?

Jawaban:
Machine translation can also be used to translate PowerPoint presentations, intranet bulletins, and other similar documents. The need to translate them is often urgent. Machine translation is an excellent choice in situations where having the materials translated by a human translator would be too large an investment


9. What is Digital Translation?

Jawaban:
Rather than being informed by user experience research, digital translation software is designed through machine algorithms that predominantly measure grammatical and lexical accuracy. Most current digital translation tools operate on a translation-as-replacement model.


10. When can you use a word translation?

Jawaban:
Word for word translation or literal translation is the rendering of text from one language to another one word at a time with or without conveying the sense of the original text.