Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

43 Pertanyaan Report Text Beserta Jawaban

Soal Pilgan Materi Report Text


16. Read the following text to answer questions number 16 to 18.
An eclipse is an astronomical event that occurs when one celestial object moves into the shadow of another. The term is most often used to describe either a solar eclipse, when the Moon's shadow crosses the Earth's surface, or a lunar eclipse, when the Moon moves into the shadow of Earth. Eclipses may occur when the Earth and Moon are aligned with the Sun, and the shadow of one body cast by the Sun falls on the other. So at New Moon (or rather Dark Moon), when the Moon is in conjunction with the Sun, the Moon may pass in front of the Sun as seen from a narrow region on the surface of the Earth and cause a solar eclipse. At Full Moon, when the Moon is in opposition to the Sun, the Moon may pass through the shadow of the Earth, and a lunar eclipse is visible from the night half of the Earth. An eclipse does not happen at every New or Full Moon, because the plane of the orbit of the Moon around the Earth is tilted with respect to the plane of the orbit of the Earth around the Sun, so as seen from the Earth, when the Moon is nearest to the Sun (New Moon) or at largest distance (Full Moon), the three bodies usually are not exactly on the same line.
When does lunar eclipse happen?
a. In the morning
b. In the afternoon
c. In the evening
d. In the midday

Jawaban:
c. In the evening


17. What is the main idea of the third paragraph?
a. We can see the surface of the Moon from the Earth
b. The Sun is the biggest planet in our solar system
c. An eclipse never happens at New or Full Moon
d. The Sun and the Moon rotate on the same line

Jawaban:
c. An eclipse never happens at New or Full Moon


18. What will happen if the Moon's shadow crosses the Earth's surface? There will be ….
a. A lunar eclipse
b. Solar eclipse
c. New moon
d. Full moon

Jawaban:
b. Solar eclipse


19. Question for number 19-23
Giraffe is the highest animal in the world. Its height can reach 4.8 to 5.5 meters and its weight about 1360 pounds. Giraffe has a unique characteristic. They have a very long neck and two small horns on its head. Giraffes have big brown eyes and protected by thick and long eyebrows. Her body is covered with a unique pattern that is attached by brown spots all over their body. Just like camels, giraffes can survive without drinking for long time because giraffes can rely on the water contained in leaves they eat. Giraffes are very selective in choosing food. They always eat young leaves that grow in the tree tops. Their tongue shaped like a knife help them to cut branches which are very hard. Female giraffes can start pregnant at the age of five years, with a gestation period of 15 months. Commonly female giraffe bear one baby, but sometimes two babies at once. Giraffes bear its baby with a standing position. When the baby is about to be born, they just drop it to the ground from a 1.5 meter of height. Baby giraffe can stand with about 20 minutes since being born, and begin breastfeeding within an hour of birth.
What kind of text above?
a. Report text
b. Descriptive text
c. Narrative text
d. Spoof

Jawaban:
a. Report text


20. The text tells us about?
a. Giraffe’s reproduction
b. The strange animals
c. The highest animal
d. Baby giraffe

Jawaban:
c. The highest animal


21. The unique characteristic of giraffe is?
a. Two horns on its head
b. Their long neck
c. Brown spot
d. Their food

Jawaban:
b. Their long neck


22. The second paragraph mainly discussed about?
a. Giraffe’s food
b. Giraffe’s characteristic
c. Giraffe’s life
d. Giraffe’s reproduction

Jawaban:
a. Giraffe’s food


23. The word “it” in third paragraph refers to?
a. Neck
b. Horn
c. Baby giraffe
d. Food 

Jawaban: 
c. Baby giraffe


24. Read the following text to answer questions number 24-26
Butterflies are a type of insect with large and often colorful wings. They start out as eggs. They lay their eggs on leaves. The eggs hatch into caterpillars with tabular body. The caterpillar eats leaves, beds, or flowers of plants. When a caterpillar is full sized, it goes into another stage called chrysalis. Caterpillars attach themselves to something solid before becoming a chrysalis. The caterpillar inside the chrysalis changes into a butterfly. Some butterflies make the change in one week. Some others take years to change. When the change is complete, the adult butterfly splits the chrysalis. The insect unfolds its wings and pumps blood and air into then. It spreads out the wings until they become dry and harder. The beautiful butterfly then flies to get nectar from flowers. Most butterflies live only for one or two weeks.
What is the text mostly about?
a. Butterflies' life stages
b. How a caterpillar lives
c. How butterflies lay their eggs
d. Physical characteristics of butterflies

Jawaban:
a. Butterflies' life stages


25. Why do butterflies fly to some flowers?
a. To get nectar
b. To pump blood
c. To get some food
d. To dry their wings

Jawaban:
a. To get nectar


26. Where does a caterpillar change into a butterfly?
a. On the flower
b. On the leaves
c. Inside the chrysalis
d. Inside the nectar

Jawaban:
c. Inside the chrysalis


27. Read the following text to answer questions number 27-29
Gold is a precious metal. Gold is used as ornaments or as money. Gold is found in many places, but in a small supply. It is often found on the surface of the earth. Since gold is a heavy substance, it is sometimes found loose on bottom of rivers. The gold is found together with sand and rocks, and must be separated from them. It is simple to search for this type of gold. It is not usually necessary to drill for gold, but when a layer of gold is located deep below the surface of the earth, it is possible to drill a hole into the ground. Engineers have developed modern process for removing gold from rocks. Since gold is not very hard, it is sometimes melted and added to other substances for making rings, coins, and art objects. It will be priced forever because it is beautiful, rare, and useful.
The best title of the text above is …..
a. Gold
b. Metal
c. Rare Metal
d. Beautiful Ornaments

Jawaban:
a. Gold


28. The text above is mainly intended to …. about gold.
a. Classify
b. Discuss
c. Describe
d. Elaborate

Jawaban:
c. Describe


29. “It will be priced forever because….” The underlined word means …
a. Amazing
b. Valuable
c. Worthless
d. Greatness

Jawaban:
b. Valuable