Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

43 Soal Report Text Beserta Jawaban

Soal Pilihan Ganda Materi Report Text


1. Question for number 1-3
Giraffe is the highest animal in the world. Its height can reach 4.8 to 5.5 meters and its weight about 1360 pounds. Giraffe has a unique characteristic. They have a very long neck and two small horns on its head. Giraffes have big brown eyes and protected by thick and long eyebrows. Her body is covered with a unique pattern that is attached by brown spots all over their body. Just like camels, giraffes can survive without drinking for long time because giraffes can rely on the water contained in leaves they eat. Giraffes are very selective in choosing food. They always eat young leaves that grow in the tree tops. Their tongue shaped like a knife help them to cut branches which are very hard. Female giraffes can start pregnant at the age of five years, with a gestation period of 15 months. Commonly female giraffe bear one baby, but sometimes two babies at once. Giraffes bear its baby with a standing position. When the baby is about to be born, they just drop it to the ground from a 1.5 meter of height. Baby giraffe can stand with about 20 minutes since being born, and begin breastfeeding within an hour of birth.
What kind of text above?
a. Daily news
b. Descriptive text
c. Narrative text
d. Report text

Jawaban:
d. Report text


2. The text tells us about?
a. Giraffe’s long neck
b. Animals that can survive without drinking for long time
c. The highest animal
d. Pregnant giraffe

Jawaban:  
c. The highest animal


3. The word “its” in third paragraph refers to?
a. Neck
b. Leaves
c. Baby giraffe
d. Branches

Jawaban:
c. Baby giraffe


4. Question for number 4-7
Jasmine is a native flower to some tropical areas in South Asia, Africa and Australia. In India, some varieties of Jasmine are used for religious purposes. The flower can grow up to 3 meters high and 2 meters wide. It releases its fragrance mostly after the sun sets especially nearing the full moon. Therefore, it is often associated with soothing night- time moods. The planting of Jasmine is started by putting some cuttings in 3 inch posts within 4 weeks. After the roots grow, they are put into 6 inch pots. The soil in the pots should be kept moist but possible for the water to go through it for optimum growth. There are some important advantages of Jasmine. In medication, this flower is often used for soothing headaches, stimulating brain, and restoring balance. Its extract is also widely used in the making of perfume.
When does Jasmine release the most fragrance?
a. In the morning
b. In the evening
c. In the afternoon
d. At dawn

Jawaban:  
b. In the evening


5. What is the main idea of the last paragraph?
a. Jasmine is grown worldwide
b. Jasmine has various benefits
c. Jasmine can cause headache
d. There are some varieties of Jasmine

Jawaban:  
b. Jasmine has various benefits


6. The underlined word in " ... it is often associated with ...", is closest in meaning to ....
a. Attached
b. Connected
c. Compared
d. Propagated

Jawaban:
b. Connected


7. In planting Jasmine, the soil should be kept moist to make it ....
a. Go through the water easily
b. Grow up to 6 inch in length
c. Produce optimum fragrance
d. Grow optimally

Jawaban:  
d. Grow optimally


8. Question for number 8-12
Antibiotic is kind of compounds both natural and synthetic, which has function to press or stop a process of organism’s growth, particularly bacteria. Antibiotic is used to treat bacterial infections and used as a tool for genetic engineering in biotechnology. Antibiotic works as pesticides by pressing or break the chain of bacteria’s metabolism. Nevertheless, antibiotic is different with disinfectant in the process to kills bacteria. Disinfectant kills bacteria by creating an unnatural environment for germs to live. In terms of treatment, antibiotics dubbed as “magic bullet “because antibiotic kills instantly without injuring its sufferers. Although antibiotic is good for medication, it is not effective in handling infection caused by viruses, fungi, or other nonbacterial. Antibiotic has diverse types based on their effectiveness against bacteria. There are antibiotics that target gram- negative or gram- positive bacteria and some antibiotic has wider spectrum. The effectiveness depends on location of the infection and the ability of antibiotic to reach location of the infection. Based on how to use, antibiotics are divided into two that are oral antibiotics and antibiotic intradermal. An oral antibiotic is used by mouth while antibiotic intradermal used through anus. Intradermal antibiotic is used for serious cases.
What is the best tittle for the text above?
a. How antibiotic is work
b. The invention of antibiotic
c. Antibiotic
d. Kinds of antibiotic

Jawaban:
c. Antibiotic


9. Which one is not true?
a. Antibiotic is used to treat bacterial infections
b. Antibiotic is not same with disinfectant
c. Antibiotic kills instantly without injuring its sufferers
d. Antibiotic is effective in handling infection caused by viruses

Jawaban:
c. Antibiotic kills instantly without injuring its sufferers


10. In terms of treatment, antibiotics dubbed as “magic bullet “….
The underline word close in meaning to….
a. Work
b. Seen
c. Say
d. Call

Jawaban:
d. Call


11. What is the purpose of the text above?
a. To inform about antibiotic
b. To describe about antibiotic
c. To inform about disinfectant
d. To describe about antibiotic

Jawaban:
a. To inform about antibiotic


12. What is the main idea of the second paragraph?
a. Antibiotic is a compound
b. Antibiotic is good for medication
c. Antibiotic is not good for fungi
d. Antibiotic kill without injuring its suffers

Jawaban:
b. Antibiotic is good for medication


13. Question for number 13-15
Jellyfish are not really fish. They are invertebrate animals. This means that unlike fish or people, they have no backbones. In fact, they have no bones at all. Jellyfish have stomachs and mouths, but no heads. They have nervous systems for sensing the world around them, but no brains. They are made almost entirely of water, which is why you can look through them. Some jellyfish can glow in darkness by making their own light. The light is made by a chemical reaction inside the jellyfish. Scientists believe jellyfish glow for several reasons. For example, they may glow to scare away predators or to attract animals they like to eat. Most jellyfish live in salt water, apart from a few types that live in fresh water. Jellyfish are found in oceans and seas all over the world. They live in warm, tropical seas and in icy waters near the North and South poles.
Which one creates Jellyfish’s light?
a. Ocean
b. Stomachs and mouths
c. Chemical reaction
d. Salt water

Jawaban:
c. Chemical reaction


14. Based on the text, we know that….
a. They don’t have brain, only stomachs, and mouths
b. They glow when they sleep
c. They live in the lake
d. They are part of fish

Jawaban:
a. They don’t have brain, only stomachs, and mouths


15. What is the text about?
a. Kinds of all really not fish
b. Jellyfish
c. Salt water animals
d. Some kinds of sea animals

Jawaban:
b. Jellyfish