Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

46 Soal Introduction to Linguistics Beserta Jawaban

Soal Pilihan Ganda Materi Introduction to Linguistics


1. Too many noisy birds are nesting on campus.
From the sentence above, what kind of constituent is the underlined words?
A. Pronoun
B. not constituent
C. Noun Phrase
D. Prepositional Phrase

Jawaban:
B. not constituent


2. ‘The naughty boy hit the child with a toy .’
The sentence means ‘the naughty boy hit the child by using the toy .’
Which of the following sentences is the ambiguity of the sentence above?
A. The naughty boy hit the toy of the child.
B. The naughty boy hit the child who had the toy .
C. The naughty boy and the child hit the toy .
D. The naughty boy hit the child and the toy .

Jawaban:
B. The naughty boy hit the child who had the toy


3. Which of the following pairs is categorized ‘converse’?
A. wide >< narrow
B. smoking >< nonsmoking
C. cheap >< expensive
D. wife >< husband

Jawaban:
D. wife >< husband


4. James : It’s the one on the right.
Shanti : My right or yours?
The area of semantics that accounts for Shanti’s confusion is ....
A. overlap
B. entailment
C. synonym
D. deixis

Jawaban:
D. deixis


5. The production of fricatives and nasal sounds by a 6-month-child is described as....
A. cooing
B. babbling
C. holoprastic stage
D. variation

Jawaban:
B. babbling


6. When a child repeats a sentence which produced by adults and she just has her own way of expressing it, the child is in studies of ....
A. semantic structures
B. morphological structures
C. syntactic structures
D. grammatical rules

Jawaban:
C. syntactic structures


7. Which of the following order of sentences is suitable to be produced by a child in studies of the syntactic structures?
A. no fall; she want let go; I don’t know
B. no fall; I don’t know; she won’t let go
C. I don’t know; no fall; she won’t let go
D. I don’t know; she won’t let go; no fall

Jawaban:
B. no fall; I don’t know; she won’t let go


8. What characteristic differs the term ‘learning’ from ‘acquisition’?
A. it is naturally done
B. it applies a concious process
C. it needs a long period of study
D. mostly in communicative situations

Jawaban:
B. it applies a concious process


9. One of nonlinguistic factors influencing second language acquisition which is related to learner ’s motivation and attitude toward the second language is ....
A. cognitive style
B. personality traits
C. social-psychological forces
D. age

Jawaban:
C. social-psychological forces


10. According to Labov and Fishman, one focus of Sociolinguistics which differs from sociology of language is that it focuses on topics related to ....
A. discovering social structure
B. language behavior and attitude toward language
C. studying society in relation to language
D. the direction of our interest

Jawaban:
B. language behavior and attitude toward language


11. One criteria of discussing language varieties which refers to feelings speakers have about the ‘purity’ of the variety they speak is called ....
A. autonomy
B. historicity
C. reduction
D. mixture

Jawaban:
D. mixture


12. Read the following dialogue.
Pamela : Good Morning, Mr . Sam.
Samsudin : Morning, Pamela. How are you this morning?
Pamela : Y es. And you?
Samsudin : Not very well. I got demam and pilek last night.
Pamela : Get better soon, Sir .
The use of the word ‘demam and pilek’ uttered by Samsudin is categorized in the
process of ....
A. diaglossic situation
B. metaphorical code-switching
C. situational code-switching
D. code-mixing

Jawaban:
C. situational code-switching


13. “One feature of human language is that there is an ability of native speakers to understand and produce any number of sentences”. What characteristic of human language is based on the statement above?
A. systematic
B. creative
C. symbolic
D. arbitrary

Jawaban:
B. creative


14. Which of the following animals is categorized in ‘color ’ as a way of nonvocal communication?
A. baboon yawns
B. chimpanzees
C. octopus
D. dogs

Jawaban:
C. octopus


15. What characteristic of human language which means that the relation between a word and its meaning is a matter of convention?
A. systematic
B. arbitrary
C. recursion
D. productive

Jawaban:
B. arbitrary


16. At the end of 1950, Noam Chomsky broke the structural in linguistics by introducing ....
A. Structuralism
B. Transformational Generative Grammar
C. Functional-Notional Approach
D. Traditional Grammar

Jawaban:
B. Transformational Generative Grammar